Primera reunió de la taula consultiva sobre transparència de les entitats no lucratives

Es farà una crida a formar part d’una mostra d’ens que serveixin de referent per a la resta.

Reunio-Taula-Tarnsparencia-03-360pxReunio-Taula-Tarnsparencia-02-360pxReunio-Taula-Tarnsparencia-01-360pxEstendre la idea que la transparència en les entitats és un valor que dóna credibilitat i definir una mostra representativa de les organitzacions per tal de posar a prova els criteris de transparència. Aquests són els dos missatges que més es van repetir durant la primera reunió de la taula consultiva sobre transparència de les entitats sense ànim de lucre, que també va ser l’oportunitat per a presentar l’espai web del projecte TransparEnt. La reunió es va dur a terme divendres 5 de juny a Torre Jussana i va aplegar representants de diferents institucions, federacions i associacions. L’objectiu era concretar els indicadors i criteris d’acreditació de transparència de les entitats no lucratives i iniciar el procés de selecció d’un grup d’entitats per a posar a prova els diferents indicadors amb la intenció que posteriorment la resta d’entitats disposin de models de bones pràctiques en matèria de transparència.

La reunió, presidida pel Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí; el Director General d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa; la directora del LPCCP, Amparo Moreno, i el coordinador del projecte i membre del LPCCP, Pedro Molina, va comptar també amb la participació de la responsable del PNAV, PFVC i Voluntariat.org, Araceli Crespo; el representant territorial de l’Esport a Barcelona per la Secretaria General de l’Esport, Santiago Siquier; els representants del servei de Promoció i Dinamització de la Direcció General de Cultural Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Cristina Sanchís i Oriol Cendra; la gerent de la CONFAVC, Alba Gómez; el gerent d’ECAS, Jordi Gusi; la gerent de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Eulàlia Mas; el membre de la junta directiva de la Federació d’Ateneus, Carlos Pablos; la tècnica d’ECOM, Eva Bonamusa; la tècnica de comunicació del Secretariat d’Entitats de Sants, Andrea Comajuncosa; el director del Consell d’Associacions de Barcelona, Miguel Ángel Aragón; el secretari tècnic del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona, Ramon Torra; la responsable de l’àrea d’organització de la Taula del Tercer Sector, Anna Albareda, i el president del Consell d’Associacions de Barcelona, Alfons Tiñena.

En una primera tanda d’intervencions, la majoria dels representants van constatar les dificultats que tenen moltes associacions, la majoria petites, per assumir els objectius de la transparència. En aquest sentit, es va marcar com a repte arribar a totes les entitats i es va destacar la importància de la formació i el procés pedagògic per assumir la necessitat de transparència.

Un dels punts que va crear més consens va ser la necessitat de l’autocertificació. “El sector de les entitats ha d’encetar un procés de reflexió i abandonar la lògica de la queixa per massa regulació, i avançar cap a prioritzar l’ampliació de base social i credibilitat gràcies a la transparència”, en opinió del director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, que va refermar l’aposta del Govern de la Generalitat per l’autoavaluació de les entitats.

En la mateixa línea es van expressar altres intervencions com ara la del president del Consell d’Associacions de Barcelona, Alfons Tiñena, reclamant “ser transparents per autoexigència i no per obligació”, o la del membre del Servei de Promoció i Dinamització de la Direcció General de Cultura Popular, Oriol Cendra, defensant que cal “esborrar la sensació de penalització” a les entitats.