11 entitats seran models de bones pràctiques en transparència informativa

Reunio-entitats-A-2015-07-360px Reunio-entitats-B-2015-07-360px Reunio-entitats-C-2015-07-360pxUn grup d’entitats de diferents sectors estan aplicant els criteris de transparència publicats l’any passat al document Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre. Manual i guia d’autoavaluació. Aquestes 11 entitats participen voluntàriament en un procés de treball col·laboratiu de millora de la seva comunicació que les ha de convertir en referents per a la resta.

Les entitats han estat seleccionades en el marc del projecte TransparEnt i a proposta de les organitzacions que integren la taula consultiva sobre transparència de les entitats no lucratives. Així s’ha pogut tenir una mostra representativa de diferents sectors, doncs hi ha representades entitats dels àmbits d’esport, cultura, tercer sector i altres.

El passat 15 de juliol es va fer una primera reunió amb representants d’aquestes entitats per a establir una metodologia de treball i calendari comú. En aquesta trobada es va ressaltar la importància d’implantar una actitud transparent a les organitzacions per a aprofitar tots els beneficis de l’aplicació d’aquest valor.

Aquest treball permetrà a la vegada posar a prova els criteris que s’han d’aplicar i fer les modificacions que calguin a la vista dels resultats d’aquesta experiència. A la reunió es va fixar com a data d’acabament del procés el dia 30 d’octubre d’enguany i per tal de valorar-hi el desenvolupament es va decidir fer una reunió de seguiment a mitjans d’octubre. Mentre arriba aquesta data, les entitats faran les millores de la informació a les seves webs amb l’acompanyament i assessorament del LPCC i compartiran les seves dificultats i dubtes en un fòrum en línia generat per aquesta ocasió.

A la reunió també es van posar de manifest les dificultats que tenen les entitat per a tenir personal especialitzat en comunicació que disposi de temps suficient com per a fer una actualització adequada de les informacions. Malgrat això, cal destacar la importància d’avançar en la implantació d’una cultura de la transparència a les organitzacions que millori les rutines de treball.

Les 11 entitats participants són: PROBENS, Associació ESCLAT, Els Tres Turons, Federació d’Ateneus de Catalunya, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Taula del Tercer Sector Social a Catalunya, Adoratrices Esclavas del Santísimo Sacramento y de la Caridad (programa Sicar cat), Intress, , Club Natació Barcelona i Real Club de Polo de Barcelona.