101 administracions públiques de Catalunya reben el Segell Infoparticipa

L’entrega de premis es va celebrar a la sala d’actes del Rectorat de la UAB, amb capacitat per unes 300 persones.

Els 101 guardons Infoparticipa de 2016 han reconegut el treball dels Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions de Catalunya que millor compleixen amb les seves obligacions de transparència. Aquest premis anuals els atorga la Universitat Autònoma de Barcelona en un acte organitzat pel grup d’investigació Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), que aquest any ha comptat a  mb el suport de la Secretaria de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.

La directora del LPCCP va destacar l’absència d’una cultura de transparència malgrat els resultats.

La quarta edició dels premis es va celebrar el passat 19 d’abril a la Sala d’Actes del Rectorat de la UAB. Els premiats van ser 93 ajuntaments, 5 consells Comarcals i 3 Diputacions. El guardó consisteix en un diploma acreditatiu i un banner per a la pàgina web.

L’acte va començar amb una conferencia a càrrec d’Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i consultor polític, titulada “Transparència: més enllà del portal (i del Segell)”. Hi va destacar la importància de la transparència com a garantia democràtica i la creixent exigència ciutadana que obliga a les administracions a oferir la informació pensant en les necessitats de les persones per empoderar-les.

La Dra. Amparo Moreno Sardà, directora del LPCCP, va fer balanç de l’onada d’avaluació 2106, que es pot consultar al Mapa Infoparticipa. Va destacar que encara que han augmentat el nombre d’ajuntaments i consells comarcals premiats, s’ha reduït el nombre dels que obtenen el 100% i que aquesta dada demostra que encara no hi ha prou cultura de transparència a les administracions catalanes. També van intervenir, la Dra. Victòria Camps, Catedràtica d’Ètica de la UAB i Presidenta del Consell Certificador del Segell Infoparticipa, El Sr. Jordi Foz, Secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya i la Rectora de la UAB, Dra. Margarita Arboix. Tots van coincidir en ressaltar aspectes com que la transparència facilita la participació i que s’han de millorar les pràctiques perquè sigui una rutina de treball.

Margarita Arboix, rectora de la UAB va intervenir en la cloenda de l’acte.
Intervenció de Jordi Foz, Secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya

L’avaluació de les pàgines web es fa amb una relació de 52 indicadors pels ajuntaments i de 49 pels consells comarcals i diputacions. Al Mapa Infoparticipa es pot consultar la metodologia emprada, els resultats de les avaluacions i els criteris de concessió dels premis. Un cop tancada l’avaluació, el LPCCP va elaborar un informe de resultats que va presentar el Consell Certificador, organisme de la UAB que decideix els guardons i els criteris de concessió. Aquest Consell està presidit per la Dra. Victòria Camps Cervera i format per la Dra. Amparo Moreno Sardà, directora del LPCCP, la Dra. Margarita Arboix, Rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Sr. Miquel Buch Moya, President de l’Associació Catalana de Municipis, el Sr. Xavier Amor Martín, President de la Federació de Municipis de Catalunya, el Sr. Miguel Ángel Gimeno Jubero, Director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, la Sra. Ana Villaverde Valle, Presidenta de l’Associació Comunicació Pública, la Sra. Neus Bonet i Bagant, Degana del Col•legi de Periodistes de Catalunya, el Sr. Jordi Giró Castañé, President de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, el Sr. Sergi Bonet Marull, Rector de la Universitat de Girona, la Dra. María José Recoder Sellarés, Degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i el Dr. Pedro Molina Rodríguez-Navas, investigador del LPCCP, qui actua com a Secretari del Consell.

Vídeo resum de l’acte a Canal Ajuntament